Program 14DHC verpleegkundig symposium
22 - 22 January 2020
Sessie 3: Supportive care
Sessie
Tips & Tricks nieuwe middelen
22 January
14:30 15:15

De laatste jaren hebben de grootste ontwikkelingen in de behandeling van lymfomen binnen de immuuntherapie plaatsgevonden. Er zijn verschillende manieren waarop het immuunsysteem van de patiënt ingezet kan worden in de bestrijding van het lymfoom:

  • Het wegnemen van de natuurlijke rem op het afweersysteem met de zogenaamde checkpoint remmers
  • eiwitten (BiTEs) of antilichamen (duobodies) die het immuunsysteem van de patiënt in contact brengen met het lymfoom
  • de nieuwste ontwikkelingen met gemodificeerde T cel therapie: CART cellen en andere celtherapie

Deze nieuwe therapieën zijn veelbelovend maar kennen allemaal wel specifieke en soms ernstige levensbedreigende bijwerkingen. Ook nieuwe middelen voor multipel myeloom hebben de prognose fors verbeterd maar kunnen ook bijwerkingen geven. Een goed management van bijwerkingen is belangrijk voor de kwaliteit van leven van patiënt, en voorkomt ook onnodig stoppen met therapie. In deze presentatie worden deze bijwerkingen en management aan de hand van casuïstiek besproken.

Dr. Van de Donk is als hematoloog verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij heeft zijn promotie onderzoek gedaan aan het UMC Utrecht. Hij is als fellow verbonden geweest aan het Jerome Lipper Multiple Myeloma Center, Dana-Farber Cancer Institute in Boston, USA.

Dr. Van de Donk’s interesse gebied is de behandeling van patienten met multiple myeloma. Hij is betrokken bij translationeel onderzoek en principal investigator van klinische studies. In 2017 won hij de Swammerdamprijs voor zijn onderzoek naar immuuntherapie. Hij onderzocht de rol van het proteïne CD38 bij de behandeling van multipel myeloom.

Dr Margot Jak is opgeleid als internist-hematoloog en gepromoveerd  in het AMC (Amsterdam). Ze werkt sinds medio 2016 bij de afdeling Hematologie van het UMC Utrecht Cancer Center. Hij aandachtsgebieden zijn: Multipel myeloom, Non-Hodgkin lymfoom (B en T cel lymfomen), Translationeel onderzoek naar nieuwe behandelingen voor Multipel Myeloom en Lymfoom
Klinische studies voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor B cel maligniteiten.

Klik hier voor de presentatie van Dr. Van de Donk
Klik hier voor de presentatie van Dr. Jak

Dr. Niels van de Donk
Dr. Margot Jak
×